Νύχια (είσφρυση, απόστημα, μύκητες)

Είσφρυση και φλεγμονή

Πρόκειται για μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης στο χειρουργό, που απασχολεί παιδιά και μεγάλους. Βέβαια οι χειρουργοί δουλειά θέλουμε.

Είναι όμως πολύ κρίμα να χειρουργούμε παθήσεις που προκαλούν μόνοι τους οι άνθρωποι από άγνοια, απλώς και μόνο επειδή κόβουν τα νύχια τους με λάθος τρόπο. Συχνά επίσης τους τα κόβουν λάθος οι πεντικιουρίστριες επίσης από άγνοια.

Άλλοτε προσπαθούν και οι δύο να διορθώσουν ένα λανθασμένα βαθύ κόψιμο, κόβοντας το νύχι ακόμα βαθύτερα και άθελά τους χειροτερεύοντας τα πράγματα! Ποιο είναι λοιπόν το λανθασμένο κόψιμο και ποιο είναι το σωστό?

Πώς αρχίζει η φλεγμονή μετά από λανθασμένο, βαθύ κόψιμο του νυχιού ή κακό πεντικιούρ.

Λανθασμένο είναι το βαθύ κόψιμο στις πλαϊνές άκρες των νυχιών.

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να έχουν καθαρά νύχια, τα κόβουν πολύ βαθειά στα πλάγια,αντί να τα καθαρίσουν. Έτσι το νύχι δείχνει στην αρχή πιο όμορφο και πιο καθαρό χωρίς τη λευκάζουσα περιοχή στην άκρη του που μπορεί να μαζεύει βρωμιά. Όμως λίγες μέρες μετά, το δέρμα που βρίσκεται στα πλάγια χαλαρώνει λίγο και καλύπτει μέρος του κενού που άφησε το νύχι που κόπηκε.

Προχωρημένη είσφρυση του νυχιού, φλεγμονή και κοκκίωμα από τριμήνου.

Όταν το νύχι αρχίσει πάλι φυσιολογικά να μακραίνει, χώνεται σιγά-σιγά μέσα στο δέρμα και αρχίζει να το κεντάει προκαλώντας ένα ήπιο πόνο. Το συνεχόμενο κέντημα δημιουργεί μια μικρή πύλη εισόδου μικροβίων. Τα μικρόβια από τα οποία έτσι κι αλλιώς βρίθει η περιοχή και που όμως δεν ενοχλούν γιατί βρίσκονται πάνω από το δέρμα, αρχίζουν και μπαίνουν μέσα και κάτω από το δέρμα. Έτσι ξεκινάει μια φλεγμονή που χειροτερεύει καθώς μακραίνει το νύχι. Στην αρχή σχηματίζεται ένας κοκκινωπός μαλακός ιστός σαν κακκάδι πού λέγεται κοκκίωμα και που μπορεί να φθάσει μέχρι τη δημιουργία αποστήματος με πύον. Τότε τα αντιβιοτικά μπορούν απλά να κατευνάσουν πρόσκαιρα τη φλεγμονή, αλλά όχι να δώσουν οριστική λύση. Γιατί το πρόβλημα έχει χρονίσει.

Το νύχι μακραίνοντας συνεχίζει να χώνεται στο δέρμα παρατείνοντας το φαύλο κύκλο της φλεγμονής. Ο ασθενής πονάει, δυσκολεύεται να φορέσει κλειστά παπούτσια και να περπατήσει καλά και δεν μπορεί να παίρνει αντιβιοτικά για την υπόλοιπη ζωή του. Τότε ο χειρουργός θα δώσει τη λύση. Το ζήτημα όμως δεν είναι μόνο η θεραπεία αλλά και η πρόληψη του προβλήματος. Και γίνεται απλά με το σωστό κόψιμο των νυχιών.

Ποιο είναι επιτέλους το σωστό κόψιμο;

Το σωστό είναι οι μύτες στις άκρες των νυχιών να είναι ορατές και να βρίσκονται έξω από το δέρμα του δακτύλου. Τα νύχια πρέπει να κόβονται από κει και έξω. Ποτέ μην βάζετε με βία μυτερά εργαλεία κάτω από τα νύχια γιατί μπορεί να δημιουργηθεί φλεγμονή ακόμα και χωρίς να κόψετε τα νύχια σας. Καλή επιτυχία.

Παρονυχικό απόστημα (περιονυχία - παρονυχία)

Συμβαίνει συχνά, κυρίως σε ανθρώπους που τρώνε τα νύχια τους και συνηθίζουν να τραβούν τις παρονυχίδες. Μαζεύεται πύον κάτω από το δέρμα στην άκρη του νυχιού και απαιτείται χειρουργική παροχέτευση. Η παροχέτευση καλό είναι να γίνεται με ξεκόλλημα από το νύχι και σήκωμα του δέρματος. Σε βαρύτερες περιπτώσεις μπορεί να μαζευτεί πύον και κάτω από το νύχι, οπότε χρειάζεται και αφαίρεση μέρους του νυχιού.

Απόστημα από τράβηγμα παρονυχίδας. Η παροχέτευση του πύου γίνεται με ξεκόλλημα του δέρματος από το νύχι.

Μυκητίαση νυχιών (ονυχομυκητίαση)

Συχνή πάθηση των νυχιών, συνήθως των ποδιών. Οφείλεται σε μύκητες (μικροοργανισμούς) που αναπτύσσονται τοπικά Μπορεί να πάσχει μόνο ένα νύχι αλλά μπορεί και όλα. Το νύχι ασπρίζει, γίνεται πιο παχύ, ξεκολλάει μόνο του ή μπορεί και να ματώσει. Πάσχει επίσης και η ρίζα του αλλά και το δέρμα γύρω του και κάτω του. Θεραπεύεται με φάρμακα από το στόμα ή και τοπική εφαρμογή κρέμας ή λοσιόν. Απαιτούνται έως και 6 μήνες καθημερινής αγωγής και πάλι μπορεί να υπάρξει υποτροπή. Όταν πάσχουν τα μεγάλα νύχια των ποδιών συνήθως χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση πριν αρχίσει η φαρμακευτική αγωγή. Διότι λόγω του μεγάλου πάχους του νυχιού δεν είναι δυνατόν να το διαπεράσουν τα φάρμακα και να δράσουν στο δέρμα που βρίσκεται από κάτω του.

Προχωρημένη μυκητίαση νυχιού (ονυχομυκητίαση).

Μέρος από το βιβλίο "Ο μαστός και οι παθήσεις του" , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.

Στείλτε μας το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα μας.

Ιατρείο

Για μας ΜΑΣΤΟΣ σημαίνει πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Χειρουργούμε με βάση τα διεθνή στάνταρντς και μόνο όταν χρειάζεται. Σας αντιμετωπίζουμε σαν δικό μας άνθρωπο, όχι σαν πελάτη. Εφαρμόζουμε τις πιο μοντέρνες ογκοπλαστικές τεχνικές για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Social

Επικοινωνία