Ραγάδα του πρωκτού

Πρόκειται για συχνή πάθηση. Προκαλεί δυνατό και βασανιστικό πόνο, πολύ χαρακτηριστικό, γιατί εμφανίζεται κατά και μετά την αφόδευση και διαρκεί από λίγη ώρα έως και όλη την ημέρα. Συχνά συνοδεύεται από απώλεια ζωηρού κόκκινου αίματος. Οι περισσότεροι ασθενείς νομίζουν ότι έχουν αιμορροίδες. Και πολλοί γιατροί, μη έχοντας γνώση του θέματος, βαφτίζουν από λάθος τη ραγάδα αιμμοροίδα χορηγώντας την αντίστοιχη αγωγή.

Πρόκειται για μια πληγούλα σαν σχίσιμο, που βρίσκεται συνήθως στο μέσο της οπίσθιας περιοχής του πρωκτού, δηλαδή στην 6η ώρα όπως ο ασθενής ξαπλώνει ανάσκελα. Η χρόνια ραγάδα συνοδεύεται από ένα όζο που κρέμεται έξω από τον πρωκτό και που μοιάζει με αιμορροΐδα αλλά δεν είναι.

Η ραγάδα προκαλείται από έξοδο πολύ σκληρών κοπράνων (σκυβάλων) καθώς ο ασθενής τα σπρώχνει με δύναμη για να τα αποβάλλει όταν ενεργείται, με αποτέλεσμα ο βελούδινος βλεννογόνος του πρωκτού να τραυματίζεται. Αυτό δημιουργεί ένα περιοδικό σπασμό στον έσω πρωκτικό σφιγκτήρα που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη ραγάδα. Αυτός πονάει πολύ κάθε φορά που κάνει σπασμό. Μετά χαλαρώνει, για να ξαναπονέσει πάλι σε λίγα λεπτά με τον επόμενο σπασμό κ.ο.κ. Ο πόνος χειροτερεύει την κατάσταση και κάνει τον άρρωστο να φοβάται ακόμα και να πάει στην τουαλέτα.

Φυσιολογικά όπως κάθε τραύμα, έτσι και η ραγάδα θα έπρεπε να επουλωθεί. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά, αν πάρει κανείς φάρμακα που μαλακώνουν τα κόπρανα, τρώει άφθονες φυτικές ίνες και δεν είναι πια δυσκοίλιος. Όταν όμως η ραγάδα χρονίσει από τους συνεχόμενους τραυματισμούς, ουλοποιείται και οι πιθανότητες να επουλωθεί λιγοστεύουν πλέον σημαντικά.Τότε χρειάζεται επέμβαση. Η επέμβαση είναι απλή, διαρκεί λίγα λεπτά και έχει θεαματικά αποτελέσματα. Δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο. Ο ασθενής μπαίνει στο χειρουργείο βασανισμένος και βγαίνει ανακουφισμένος. Νομίζω πως είναι η πιο απλή και θεαματική επέμβαση της Χειρουργικής, αρκεί να την κάνει κάποιος που ξέρει. Κυριολεκτικά αλλάζει η ζωή του ασθενούς γιατί η ζωή με ραγάδα είναι αφόρητη.

Ο λαός μας ονομάζει τη ραγάδα του πρωκτού «ζοχάδα».

Ραγάδα όπως φαίνεται σε τομή κατά μήκος του πρωκτού.

Μέρος από το βιβλίο "Ο μαστός και οι παθήσεις του" , ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.

Στείλτε μας το e-mail σας για να μαθαίνετε νέα μας.

Ιατρείο

Για μας ΜΑΣΤΟΣ σημαίνει πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση. Χειρουργούμε με βάση τα διεθνή στάνταρντς και μόνο όταν χρειάζεται. Σας αντιμετωπίζουμε σαν δικό μας άνθρωπο, όχι σαν πελάτη. Εφαρμόζουμε τις πιο μοντέρνες ογκοπλαστικές τεχνικές για το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Social

Επικοινωνία