Διαφραγματοκήλη και Οισοφαγίτιδα
Το διάφραγμα είναι μια ισχυρή πλατειά μυική μεμβράνη που χωρίζει το θώρακα από την κοιλιά.

Αφήνει μια τρύπα μέσα από τη οποία περνάει ο οισοφάγος που φέρνει τις
τροφές από το στόμα προς το στομάχι. Το τελικό προς το στομάχι τμήμα του οισοφάγου έχει ένα σφιγκτήρα που απαγορεύει στα οξέα του στομάχου να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο. Όταν αυτή η τρύπα του διαφράγματος είναι χαλαρή, τότε τμήμα του στομάχου, αντί να βρίσκεται στην κοιλιακή κοιλότητα, περνάει μέσα στο θώρακα.

Η πάθηση αυτή λέγεται διαφραγματοκήλη. Όταν ο σφικτήρας που
μεσολαβεί μεταξύ οισοφάγου και στομάχου είναι χαλαρός, τότε ο οισοφάγος, που δεν έχει παχύ προστατευτικό στρώμα βλέννας σαν αυτό που έχει το στομάχι, ερεθίζεται από τα οξέα του στομάχου, φλεγμαίνει, πονάει και τότε έχουμε οισοφαγίτιδα.

Η οισοφαγίτιδα μπορεί να συνδυάζεται με διαφραγματοκήλη χωρίς αυτό να είναι υποχρεωτικό.
Εκδηλώνεται με πόνο ψηλά στην κοιλιά (επιγαστραλγία) ή πίσω από το στέρνο, αλλά και με καούρες, ξινίλες και ρεψίματα, που συμβαίνουν μάλιστα συνήθως όταν κανείς ξαπλώνει με γεμάτο στομάχι, ή όταν έχει φάει μεγάλη ποσότητα τροφών.

Η οισοφαγίτιδα αντιμετωπίζεται με φάρμακα. Η διαφραγματοκήλη με επέμβαση, αλλά μόνο αν και εφόσον
προκαλεί έντονη οισοφαγίτιδα. Αν δεν προκαλεί ενοχλήματα, τότε αρκεί συνήθως να μην ξαπλώνει κανείς για 2-3 ώρες μετά το γεύμα. Η επέμβαση λέγεται Nissen, έχει άριστο αποτέλεσμα και πρέπει να γίνεται σήμερα με λαπαροσκοπική μέθοδο, που είναι λιγότερο τραυματική και πιο αποτελεσματική. Συνίσταται στην ανάταξη της διαφραγματοκήλης κάτω από το διάφραγμα και στην καθήλωση του στομάχου  με ραφές , έτσι ώστε να μην μπορεί να ανέβει προς το θώρακα. Ράβεται επίσης για να στενέψει η χαλαρή τρύπα του διαφράγματος.
 

Αρχική Σελίδα    |    Όροι Χρήσης    |    Επικοινωνία


Copyright © 2005 J.P.Fyssas